FOTO: Shutterstock

Därför ska du välja original

Originaldelar har alltid bäst funktion och livslängd. Du får bättre betalt för en Volkswagen i ursprungsskick, och dessutom är prisskillnaden mellan original och alternativa reservdelar ofta mindre än vad många tror.

Våra reservdelar utvecklas fortlöpande och alla förbättringar i serietillverkningen av våra bilar överförs direkt till reservdelarna. Det gör att du får den absolut senaste tekniken och säkerhetstänket med varje originaldel.

En originaldel från Volkswagen konstrueras för maximal livslängd, säkerhet och prestanda och håller samma höga kvalitet långt efter att den monterats i en fabriksny bil.

– Om du sätter dit ett billigare oljefilter från en alternativ leverantör är det inte helt säkert att det har samma renande egenskaper som ett originaloljefilter. Det kan därför orsaka motorskador, säger Kjell Borgström, reservdelschef på Din Bils centrala servicemarknad.

Kjell Borgström.

– Bromsklossar från en alternativ leverantör kanske passar, och är något billigare, men frågan är hur länge de håller?

Varje originaldel är hundraprocentigt anpassad till en specifik bil – alltså inte enbart till en viss modell. Som exempel kan två Passat 2.0 TDI ha helt olika dimensioner på bromsarna, vilket framgår av bilens chassi- och PR-nummer (se faktaruta).

Klicka för att läsa mer om Volkswagens originaldelar

Ekonomidelar

Din Volkswagen är byggd för att rulla länge, och det ska löna sig att hålla den i 100 procent originalskick för optimal prestanda och säkerhet. Ekonomidelar är ett prisvärt alternativ för dig som äger en bil som är åtta år eller äldre. Delarna möter våra höga kvalitetskrav och är lika säkra och har samma passform som originaldelarna. Ekonomidelarna genomgår ett speciellt testprogram där livslängd, hållbarhet, lämplighet och säkerhet kontrolleras.
Det som skiljer är tillverkningsspecifikationer och materialval. Exempelvis möter en ljuddämpare alla krav som ställs på en originalprodukt men är tillverkad i aluminiserat stål istället för i rostfritt stål.

Klicka för att läsa mer om Volkswagens ekonomidelar

Ekonomipaket

Avgassystem. FOTO: Erik Hagman

Här ingår ekonomidelar med tillförlitlig Volkswagen-kvalitet samt montering av specialutbildade Volkswagen-tekniker – allt till ett fast och mycket konkurrenskraftigt pris, upp till 30 procent billigare jämfört med montering av Volkswagen Originaldelar.

Visste du att…?

…på Volkswagen Groups centrallager i Nykvarn finns 96% av alla reservdelar som behövs till din bil på lager för omgående leverans. Resterande 4% beställs från fabriken och levereras inom 3-4 dagar.

Klicka för att se bilder på 34 av våra reservdelar 

Det här får du med originaldelar:

• Kvalitetsstämpel
• Perfekt passform
• Lång livscykel
• Uppdatering
• Spårbarhet

FAKTA/Nummerbeteckningar
PR-nummer = utrustningskod (kallas ibland M-utrustningsnummer) som visar exakt vilken utrustning bilen byggdes med. Till exempel LED-strålkastare, större bromsar, och tonade rutor.
Chassinummer/VIN = fordonets unika ID som anger årsmodell, märke, modell, var den tillverkades, med mera. Chassinummer används för att identifiera motor, växellåda, och bromssystem som tillverkaren installerat.

Bilens PR-nummer och chassinummer finns på en klisteretikett i serviceboken (första sidans insida) samt i bagageutrymmet jämte reservhjulsbaljan. Du kan behöva lyfta på mattan i bagagerummet för att kunna se etiketten.

Publicerat: 29 maj, 2019 Senast ändrad: 15 januari, 2023
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.