FOTO: Erik Hagman

Därför är däckbyte viktigt

När temperaturen stiger över 7 grader är det dags att byta till sommardäck. Det kan vara frestande att köra slut på friktionsdäcken men dessa odubbade vinterdäck är mycket sämre på sommarväglag.

Gummiblandningen och mönstret på dubbfria vinterdäck är utvecklade för vinterväglag – på sommaren ger de försämrade köregenskaper och kan ge längre bromssträcka. Den främsta anledningen att göra ett däckbyte är alltså ökad säkerhet.
Dessutom förbrukar din bil mer bränsle, eftersom däcken har större kontakt med vägen, och vinterdäcken slits ned snabbare vid högre temperatur.

Boka tid hos oss

När du lämnar över däckbytet till en av våra tekniker kan du vara 100 procent säker på att jobbet blir gjort på rätt sätt. Dessutom slipper du smutsa ner dig och kan dricka en kopp kaffe och surfa på internet under tiden.

– Lämnar du in din bil hos en auktoriserad verkstad upptäcker mekanikerna om det finns andra skador som uppstått under vintern, däcken kan vara snedslitna och då behöver vi kanske göra en framvagnsinställning.

– Det vanligaste misstaget när man byter hjul hemma är att man drar åt muttrarna för hårt, eller för löst och då riskerar hjulet att ramla av. Det är också vanligt att man inte ser att däcken har brister som till exempel dåligt mönsterdjup, sprickor eller yttre skador, säger Torbjörn Lodén, reservdelschef på Din Bil Bromma.

Fördelar med att lämna över däckbytet:

• Att däck och fälgar inspekteras av proffs
• Att slitage och eventuella brister upptäcks i tid och åtgärdas
• Att hjulbultar varken ansträngs för mycket eller för lite
• Att lufttrycket är korrekt

Postat Apr 10, 2018 av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.

Relaterade artiklar