FOTO: Shutterstock

Får jag köra med snö på bilen?

Lagen är glasklar. Det är olagligt att köra med ett lager is och/eller snö på biltaket. Snö och is kan jämställas med last, och räknas därmed som osäkrad last.

I Trafikförordningen står: ”Last får inte medföras på eller i ett fordon på sådant sätt att den kan utgöra fara för person eller orsaka skada på egendom”. Bötesbeloppet ligger på 1 500 kronor.

Men, framförallt ska snö och is bort för att det kan utgöra en säkerhetsrisk för bakomliggande fordon och andra längs vägen. Vid en inbromsning kan snön glida fram, täcka vindrutan och förhindra sikten. Risken är då stor att köra på en fotgängare eller kollidera med en medtrafikant.

Gör det till en god vana att borsta bort snö både från biltak och motorhuv. Snö på huven blåser lätt upp på vindrutan och hindrar sikten.

Billjus:

Det är olagligt att köra med trasiga lyktor, eller billjus som är osynliga på grund av snö. I vissa fall kan det leda till böter på upp emot 1 600 kronor. Främst utgör du en fara för andra i trafiken som inte ser dig, eller inte kan se att du blinkar inför en sväng. Tänk på att använda en borste på strålkastarglasen för att undvika repor.

Bilrutor:

Det finns ingen lag som reglerar hur is- och snöfria rutorna måste vara, vedertaget bruk är dock att framrutan, främre sidorutorna samt backspeglarna måste vara rena. Om inte det uppfylls kan du vid en olycka dömas för vårdslöshet i trafik.

Registreringsskylt:

En registreringsskylt måste enligt trafikförordningen kunna avläsas. Om skylten täcks av snö eller smuts kan polisen utfärda böter på 1 500 kronor.

Postat Dec 21, 2017 av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.

Relaterade artiklar